Vijf tips: hoe onderhoud je je koffiemachine?

Door je koffie- of espressomachine goed te onderhouden gaat deze zo lang mogelijk mee. Daarnaast zorg je er met goed onderhoud voor dat de koffie die je met de machine zet lekker blijft smaken en voorkom je technische ongemakken. Maar hoe onderhoud je je koffiemachine nu op de juiste manier? Je leest het in dit blog. 

Vijf tips voor dagelijks koffiemachine onderhoud

Maak je iedere dag gebruik van je koffiemachine? Dan vraag je veel van het apparaat en is het belangrijk dat je de machine dagelijks goed onderhoudt. Dit doe je door de machine iedere dag goed schoon te maken. Het reinigen van de koffiemachine pak je als volgt aan:

  1. Maak iedere dag de filter schoon met een borsteltje;
  2. Reinig dagelijks ook de drager van de filter met een borsteltje;
  3. Reinig eventueel de leidingen en koffiemolen(s) ook met een speciale borstel;
  4. Maak dagelijks het stoompijpje van de koffiemachine schoon met kokend water of met melk reinigingsproducten;
  5. Spoel het systeem van de koffiemachine dagelijks door met (vers) water, als de machine dit niet automatisch doet en vul dagelijks het reservoir van de koffiemachine met (vers) water.

Door het bovenstaand onderhoud dagelijks uit te voeren, houd je jouw koffiemachine in optimale conditie en voorkom je kalkvorming zo veel mogelijk. Maak dus zeker gebruik van de bovenstaande tips om de levensduur van je koffiemachine én de heerlijke smaak van je koffie te verbeteren. Toch kun je kalkvorming niet helemaal voorkomen met bovenstaande handelingen, daarom is het maandelijks onderhoud een belangrijke toevoeging. Hieronder lees je hoe je je koffiemachine maandelijks het beste kunt onderhouden. 

Maandelijks koffiemachine onderhoud

Om kalkvorming te bestrijden en zo lang mogelijk plezier te hebben van je koffiemachine, is het belangrijk dat je het maandelijks onderhoud van je koffiemachine op de juiste manier uitvoert. Dit doe je als volgt:

  • Ontkalk de koffiemachine maandelijks of op het moment dat je koffiemachine aangeeft dat het nodig is de machine te ontkalken. Gebruik hiervoor een speciale ontkalker koffiemachine of maak gebruik van ontkalkingstabletten, afhankelijk van welk type koffiemachine je in je bezit hebt. 
  • Let op: ontkalkingstabletten hebben meestal geen reinigende functie. Om je koffiemachine optimaal te reinigen heb je dus ook reinigingstabletten voor de koffiemachine nodig.
  • Vervang eens per maand of eens per twee maanden het waterfilter van de koffiemachine om kalkvorming tegen te gaan. 
  • Heeft je machine een piston rubbertje? Zorg dan dat je dit maandelijks reinigt met heet water.
  • Maak eens per maand de buitenzijde van de koffiemachine goed schoon. Zo voorkom je bacterievorming en profiteer je van een optimale werkomgeving. Daarnaast ziet de koffiemachine er door deze maandelijkse reiniging ook nog eens extra goed uit. 

Voor alle koffiemachines is een goed onderhoud erg belangrijk. Door de machine regelmatig goed te reinigen houd je de koffiemachine schoon en zorg je dat de koffie die de machine produceert lekker blijft smaken. Daarnaast verleng je de levensduur van je koffiemachine door kalkvorming actief tegen te gaan. Door gebruik te maken van de bovenstaande tips, heb jij het langst plezier van jouw koffiemachine!