Zo kies jij met je kind een middelbare school

De middelbare school keuze is misschien wel een van de belangrijkste keuzes waar je kind voor komt te staan in zijn of haar leven tot dan toe. De schoolkeuze is een lastige, en daarom is het belangrijk dat jij als ouder je kind zo goed mogelijk ondersteunt. In dit artikel lees je hoe jullie samen tot de goede keuze komen.

Lijstje met criteria

Maak een lijstje met criteria waar de potentiële scholen aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de locatie; hoe ver mag de school van thuis zijn. Of denk aan de grote van de school; hoe veel leerlingen mag de school hebben. Je kunt ook nog denken aan het vakken aanbod; biedt deze school de vakken aan die jouw kind voor ogen heeft?

Welke scholen passen in de criteria

Als je het lijstje gemaakt hebt kan je beginnen met het maken van een lijstje met scholen die passen binnen de criteria die jullie samen hebben opgesteld. Zoek alle scholen bij elkaar die binnen de criteria passen en schrijf ze onder elkaar. Kijk daarbij ook naar het aanbod aan niveau. Heeft jouw kind een HAVO/VWO advies, dan kan hij of zij niet naar een MBO school.

Open dagen bezoeken

De volgende stap is het bezoeken van open dagen. Bezoek er zoveel mogelijk, want dan heb je een referentiekader. Wanneer je zoveel mogelijk open dagen hebt bezocht dan kun je de scholen gaan afstrepen. Tot dat er een select groepje over blijft. Dan is het vervolgens handig om je voor alle scholen in te schrijven. De kans is namelijk groot dat er geloot wordt op de scholen waar jouw kind het liefste naartoe wilt. Er is namelijk op dit moment een flink lerarentekort en dat betekent dat scholen simpelweg minder plekken hebben.