Maak van jouw favoriete recepten gezonde recepten met deze tips!

Gezonde recepten wordt steeds populairder. Dat is ook niet vreemd aangezien de risico’s van ongezond eten steeds maar duidelijker worden. Zo kan ongezond eten leiden tot allerlei gezondheidsrisico’s, zoals diabetes. Ook leidt ongezond eten al gauw tot overgewicht, wat op zijn beurt weer verhoogde risico’s geeft op hart- en vaatziekten. Gezond eten is echter niet altijd even makkelijk, maar in dit artikel worden een aantal tips gedeeld om van jouw favoriete recepten gezonde recepten te maken. Aan het einde vind je een link naar meer informatie en inspiratie om gevarieerd en gezond te eten.

Hoe kan jij jouw recepten omtoveren tot gezonde recepten?

Gezond eten is dus erg belangrijk, maar lang niet altijd even makkelijk. Zo kan het zo zijn dat jouw favoriete en lekkerste recepten misschien niet heel gezond zijn. Door onderstaande ingrediënten te vervangen kan jij van jouw favoriete recepten gezonde recepten maken!

  • Boter door gezondere vetten
  • Mayonaise door Griekse yoghurt
  • Witte rijst door zilvervliesrijst
  • Dressings door vinaigrettes
  • Vlees door peulvruchten

Door boter in jouw favoriete recepten te vervangen door gezondere bronnen van vet, zoals olijfolie of avocado, maak jij er gezonde recepten van. Zo is koken met olijfolie een gezonder alternatief vergeleken met (vloeibaar) boter. De ongezonde vetten die onder andere in boter voorkomen kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Kies daarom voor gezondere alternatieven, zoals olijfolie en avocado, om van jouw recepten gezonde recepten te maken.

Maak jij graag je eigen dressings en gebruik je hierbij mayonaise? Om de recepten voor deze dressings om te toveren tot gezonde recepten kan je de mayonaise vervangen door Griekse yoghurt. Dit geeft de dressing wel de romige eigenschappen die het nodig heeft, zonder de ongezonde vetten van de mayonaise. Bonus tip: Mix eens wat kwark met mayonaise voor een gezonder alternatief op friet met mayonaise!

Als jouw favoriete recepten witte rijst bevatten kan jij eens proberen om van deze recepten gezonde recepten te maken door zilvervliesrijst te gebruiken. Deze rijst bevat meer vezels en is de volkoren-variant van de witte rijst. Deze rijst is heerlijk in combinatie met een curry. Voor sushiliefhebbers: Probeer eens je eigen sushi met zilvervliesrijst te maken!

Als jij jouw salades nog gezonder wilt maken, dan kan dat door dressings te vervangen door vinaigrettes. Vinaigrettes zijn een gezonder alternatief van dressings en het maken van een lekkere vinaigrette kan heel erg simpel zijn! Ook zijn er eindeloze verschillende variaties te bedenken om jouw gezonde recepten elke keer weer een unieke twist te geven!

Wil jij jouw recepten omtoveren tot gezonde recepten door vlees te vervangen door een vegetarisch alternatief? Probeer dan eens peulvruchten! Hoewel de smaak en textuur misschien heel erg anders is dan dat van vlees, bevatten peulvruchten wel veel van de gezonde voedingsstoffen die er in vlees zitten, en weinig van de slechte.

Nog een inspiratiebron voor gezonde recepten nodig?

In dit artikel heb je inspiratie kunnen opdoen, zodat jij ook de eerste stappen kunt zetten naar een gezonder bestaan. Niet voor niets wordt gezegd: ‘je bent wat je eet’. Voel jij je ook al gemotiveerd om gezond te gaan eten? Waag jouw hand eens aan de suggesties die er in dit artikel genoemd staan om van jouw favoriete recepten, recepten te maken die gezond zijn.

Zoek jij nog meer inspiratie om gezond te eten, of misschien op zoek naar een nieuw favoriet recept? Kijk dan op www.eatertainment.nl voor talloze recepten in verschillende categorieën zodat jij snel kunt vinden wat je vanavond gaat eten!

Lees meer…